MVP RH - Priopćenja za javnost

Glavni stožer stabilizacijskih snaga (SFOR) u Bosni i Hercegovini odgovorio je Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu na pitanje u svezi SFOR-ovih oglasa u hrvatskim medijima kojima pozivaju na javnu suradnju u dovođenju optuženika za ratne zločine pred lice pravde. Odgovor je potpisao KENNETH J. QUINLAND Brigadni general, U.S. Army SFOR ACOS OPS.

U odgovoru se između ostalog stoji:
"...Oglasi o kojima je riječ objavljeni su u hrvatskim tiskovinama koje se distribuiraju u BiH. Poruka u tim oglasima namijenjena je građanima BiH koji te tiskovine kupuju u BiH. Unatoč općenitoj naravi same poruke, ona je upućena građanima BiH.

SFOR je niz godina koristio hrvatske tiskovine koje se distribuiraju u BiH kako bi se obratio javnosti BiH. Ta se praksa čvrsto temelji na odredbama sporazuma GFAP (Opći okvirni mirovni sporazum) i našeg sporazuma SOFA (Sporazum o statusu snaga) s Hrvatskom kao i drugih sporazuma, pa je stoga nedvojbeno u skladu s mandatom SFOR-a. Ukoliko dođe do izmjena i dopuna tih sporazuma u smislu promjene SFOR-ova mandata, naša će se praksa prilagoditi tako da ostanemo u okvirima našega mandata.

Usput, SFOR ugovora s medijima, plaća oglasni prostor, a mediji to mogu slobodno prihvatiti ili odbiti prema njihovom gospodarskom interesu i uredničkom nahođenju. SFOR ne traži od medija da se pružanjem oglasnog prostora povinuju našim željama. Prodajna mjesta medija aktivno su reagirala na SFOR-ove zahtjeve za plaćenim oglasnim prostorom.

SFOR će i dalje podupirati međunarodnu zajednicu u nastojanjima da se optuženici za ratne zločine privedu pravdi. Imajući to u vidu, očekujemo nastavak suradnje s Hrvatskom kako bi se taj cilj postigao."



Priopćenja