MVP RH izražava duboko žaljenje zbog pogibije većeg broja civila i djelatnika UN-a u Iraku...

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske izražava duboko žaljenje zbog pogibije većeg broja civila i djelatnika UN-a, uključujući Posebnog predstavnika Ujedinjenih naroda u Iraku Sergia Vieira de Melloa, koji je podmuklo ubijen u časnoj misiji mira. Ministarstvo izražava duboku sućut njegovoj obitelji, Glavnom tajniku UN-a g. Kofiju Annanu, kao i obiteljima svih žrtava strašnog terorističkog čina u Bagdadu.

Sergio Vieira de Mello bio je najviši dužnosnik UN-a u Iraku i kao stručnjak za ljudska prava i pitanja obnove ulagao je najveće napore za što bržu uspostavu demokracije i potpunu normalizaciju prilika u Iraku. Kroz duge godine rada u UN-u on se afirmirao kao jedan od njihovih najistaknutijih dužnosnika.

Tijekom svog dugogodišnjeg službovanja u mirovnim operacijama UN-a, u ovom dijelu Europe, De Mello je bio izaslanik posebnog predstavnika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju tijekom 1993., upravljao je civilnim poslovima UNPROFOR-a 1994. godine u BiH, a bio je i privremeni predstavnik glavnog tajnika UN-a na Kosovu tijekom 1999. U obavljanju ovih dužnosti pokazao je izuzetnu stručnost, predanost mirovnom procesu i osjetljivost za probleme ovog dijela svijeta. Do njegovog odlaska u Irak, RH kao članica Komisije za ljudska prava, uspješno i aktivno je surađivala s De Mellom i u njegovom svojstvu Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Ministarstvo vanjskih poslova RH najoštrije osuđuje teroristički napad koji nije usmjeren samo protiv Misije UN u Iraku, već i protiv cijele međunarodne zajednice. Ovaj napad ozbiljno je ugrozio međunarodne napore za uspostavom mira i sigurnosti u Iraku, pa je potrebno učiniti sve kako bi se počinitelji ovog napada čim prije priveli pravdi te izbjegli budući slični napadi. Terorizam ne smije biti zapreka u normalizaciji situacije u Iraku, prvenstveno radi interesa samog iračkog stanovništva.

Republika Hrvatska nastavit će kroz Ujedinjene narode aktivno pomagati Iraku u njegovim naporima za uspješnim povratkom u veliku UN obitelj naroda. Ovaj teroristički udarac UN-u treba poslužiti kao povod za još snažniju međunarodnu podršku ovoj najvažnijoj globalnoj organizaciji te njezinoj nezamjenjivoj ulozi u čuvanju mira i sigurnosti.



Priopćenja