Mvp dr. Žužul se susreo s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Belgije su uspješni i prijateljski na svim područjima, istaknuo je ministar dr. Miomir Žužul zahvalivši Belgiji za sve što je učinila za mirnu reintegraciju Podunavlja te za svu pomoć i podršku koju Belgija pruža i dalje Hrvatskoj. Belgija je izrazito važna država za sve integracijske procese na kontinentu, pri čemu ima principijelno stajalište, rekao je ministar dr. Žužul naglasivši kako je podrška Belgije ulasku Hrvatske u Europsku uniju i NATO neposredna i bez ikakvih uvjeta.

Ministar Louis Michel je pohvalio hrvatska nastojanja u ostvarivanju članstva u Europskoj uniji, naročito na gospodarskom planu, ohrabrivši hrvatsku Vladu da nastavi započetim putem jer će korist biti vrlo značajna, što je posebno naglasio belgijski ministar. Kao članica Europske unije, Kraljevina Belgija s nestrpljenjem očekuje pristupanje Republike Hrvatske jer smatra da Hrvatska pripada zajednici europskih naroda te može imati važnu ulogu u regiji i Europi, istaknuo je belgijski ministar vanjskih poslova i iskazao podršku hrvatskoj Vladi da se suoči sa zadaćama povratka izbjeglica, regionalne suradnje, uspostave kvalitetnih odnosa s manjinama i suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Intenzivni i iskreni odnosi između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije, koje je ministar Michel danas ocijenio privilegiranima, očituju se, između ostalog, i u spremnosti Belgije da Hrvatskoj na svim područjima pruža i konkretnu pomoć: prenošenjem stručnih znanja i financiranjem konkretnih projekata, posebno u Podunavlju. Belgija Hrvatsku smatra privilegiranim partnerom kojeg ustrajno i potpuno podržava u nastojanjima za ulazak u Europsku uniju i NATO. Po ocjeni belgijske strane, Hrvatsku vodi moderna i otvorena Vlada koja će Republiku Hrvatsku kao vodeću državu u regiji uvesti u obitelj europskih demokratskih država..

Ministra Louisa Michela primili su danas predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader. U poslijepodnevnim satima ministri dr. Žužul i Michel će s izaslanstvima posjetiti Vukovar i obići lokacije projekata koje financira vlada Kraljevine Belgije u tom dijelu Hrvatske.



Priopćenja