Mvp dr. Miomir Žužul i rektor Europskog koledža potpisali pismo namjere o dvosmjernoj suradnji

Sukladno Pismu namjere, hrvatska će Vlada ispitati sve mogućnosti kako bi hrvatski studenti u što većem broju sudjelovali u programima Koledža i u tu svrhu će se osnovati poseban mješoviti odbor koji će provoditi odabir polaznika. Istodobno, u sljedeća tri mjeseca treba ispitati i definirati na koji način i u kojim oblicima bi se mogla organizirati nastava Europskog koledža u Hrvatskoj koji zasad organizira ljetne seminare u Dubrovniku, u suradnji s Diplomatskom akademijom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Pismo namjere je potpisano slijedom zahtjeva Republike Hrvatske za članstvom u Europskoj uniji koji je bio podnesen u veljači 2003. godine u Ateni za vrijeme grčkog predsjedanja Unijom. Temeljem tog pisma Republika Hrvatska postaje članicom Upravnog vijeća Koledža. Članstvo u Upravnom vijeću Koledža države su do sada dobivale u trenutku kada bi stekle status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Ministar dr. Miomir Žužul danas je polaznicima poslijediplomskog studija na Europskom koledžu u Brugesu održao predavanje o približavanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Za predavanje dr. Žužula vladao je veliki interes, te su mu postavljena brojna pitanja o političkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, o njenoj europskoj perspektivi te odnosima sa susjedima.



Priopćenja