Mješoviti odbor za suradnju između Vlade RH i Vlade Rep.Mađarske održao je...

Mješoviti odbor za suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske održao je 18. travnja 2003. godine svoju 2. sjednicu u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu. Izaslanstva sačinjena od predstavnika resora nadležnih za teme zasjedanja vodili su zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović i državni tajnik u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova Andras Barsony u cilju pripreme službenog posjeta premijera Ivice Račana Republici Mađarskoj 29. travnja 2003.

Razmotrena su pitanja prometne infrastrukture, bilateralnih ugovora, prosvjetno znanstvene suradnje i zaštite okoliša te je zaključeno sljedeće:

Radi unapređenja prometne povezanosti dvije zemlje dogovoreno je da će se pripremiti sporazum o izgradnji mosta na rijeci Muri na novoj trasi autoceste Rijeka – Zagreb – Budimpešta za što će se zatražiti sufinanciranje od Europske komisije. U cilju olakšavanja granične kontrole dogovorena je izgradnja graničnog prijelaza Goričan – Letenye na zajedničkoj lokaciji na teritoriju Republike Mađarske. Članovi Mješovitog odbora su razgovarali o ubrzanju radova na prometnom koridoru Vb i početku radova na prometnog koridoru Vc te o namjeri i pripremama za sklapanje bilateralnog sporazuma o unapređenju znanstveno-prosvjetne suradnje. Uskoro će se osnovati pododbor za okoliš u cilju zajedničke zaštite okoliša i prirode, nakon kojeg će slijediti sporazum o toj materiji.Priopćenja