Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u Sjedinjenim Američkim Državama, 15. veljače 2006. godine

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, boraveći u Sjedinjenim Američkim Državama u srijedu, 15. veljače 2006. godine, susrela se sa senatorom Johnom McCainom, primila je Predsjedničku medalju na The George Washington University, održala izlaganje pri organizaciji Women's Foreign Policy Group na temu „Napredak Hrvatske: Vanjskopolitički prioriteti i partnerstva“, te se sastala sa zastupnikom u američkom Kongresu Peterom Viscloskyem, supredsjedateljom Hrvatskog kongresnog kluba

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se u srijedu sa senatorom Johnom McCainom te mu tom prilikom zahvalila na potpori koju je pružio rezoluciji kojom je nedavno američki Senat preporučio da se Republika Hrvatska što prije primi u Sjevernoatlantski savez (NATO). Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je senatora McCaina sa stavovima Republike Hrvatske vezanim uz političke procese u jugoistočnoj Europi, naglasivši pri tom kako je za Republiku Hrvatsku temeljni interes očuvanje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi i u tom smislu Republika Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti za stabilnost regije te nastaviti davati svoj doprinos kroz suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnom zajednicom.

Ministrica Grabar-Kitarović primila je Predsjedničku medalju na The George Washington University na kojem je završila prijedoktorski studij iz međunarodnih odnosa. Predsjednička medalja The George Washington Universitya najviša je počast i odličje koje dodjeljuje sam predsjednik Sveučilišta osobi koja je vlastitim angažmanom postigla velike uspjehe u području međunarodnih odnosa. Nositelji Predsjedničke medalje među ostalima su Vaclav Havel, Mikhail Gorbachev, Ferenc Gyurcsany. Ministrica Grabar-Kitarović održala je govor u kojem je predstavila osnovne prioritete vanjske politike Republike Hrvatske.

Ministrica Grabar-Kitarović održala je izlaganje pri organizaciji Women's Foreign Policy Group na temu „Napredak Hrvatske: Vanjskopolitički prioriteti i partnerstva“. U svom izlaganju predstavila je glavne ciljeve vanjske politike Republike Hrvatske - punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, te izložila vanjskopolitičku poziciju Republike Hrvatske u regiji, odnose sa susjednim državama te ciljeve i položaj Republike Hrvatske na globalnoj razini osobito se u tom kontekstu osvrćući na namjeru Republike Hrvatske da ostvari nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti 2008. – 2009. godine. U izlaganju ministrica je predstavila zemljopisna i gospodarska obilježja Republike Hrvatske te reformske procese koji se odvijaju u Republici Hrvatskoj s ciljem pristupanja Europskoj uniji i NATO-u navodeći Republiku Hrvatsku kao vodeću zemlju u regiji u euro-integracijskim procesima.

Tijekom posjeta Sjedinjenim Američkim Državama ministrica Grabar-Kitarović sastala se sa zastupnikom u američkom Kongresu Peterom Viscloskyem koji je ujedno i supredsjedatelj Hrvatskog kongresnog kluba te jedan od inicijatora kongresne Rezolucije s preporukom za što prije uključenje Republike Hrvatske u NATO.



Priopćenja