Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore, Miodragom Vlahovićem

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sastala se jučer, 21. rujna 2005. godine u New Yorku, s ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore, Miodragom Vlahovićem

Ministrica Grabar-Kitarović ocijenila je da su odnosi između Republike Hrvatske i Republike Crne Gore dobri i da se razvijaju u pravom smjeru. Izrazila je zadovoljstvo ratnom odštetom koju je Crna Gora dodijelila području Konavala za stočni fond uništen tijekom Domovinskog rata te je najavila skori službeni posjet hrvatskih dužnosnika Crnoj Gori.

Tijekom razgovora o trenutnoj političkoj situaciji u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, ministrica Grabar-Kitarović naglasila je da će Republika Hrvatska podržati svako dogovorno rješenje o budućnosti te državne zajednice vodeći se smjernicama Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije.

Ministar Vlahović izrazio je želju za nastavkom politike pomirenja između dvije zemlje jer su dobrosusjedski odnosi jedan od prioriteta Vlade Crne Gore. Naglasio je da Crna Gora javno podržava što skoriji početak pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije te da se pristup svake zemlje Europskoj uniji mora ocjenjivati individualno.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na iskazanoj podršci, dodajući da je Republika Hrvatska spremna pružiti Crnoj Gori tehničku pomoć u procesu približavanja Europskoj uniji.

Na kraju sastanka ministrica Grabar-Kitarović konstatirala je da dvije države mogu biti konstruktivni partneri u uspostavi mira i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi.




Priopćenja