Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar- Kitarović, sastala se s glavnim pregovaračem Europske komisije Fabriziom Barbasom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar- Kitarović, sastala se danas, 11. studenog 2005. godine, s glavnim pregovaračem Europske komisije Fabriziom Barbasom

Glavni pregovarač Europske komisije Fabrizio Barbaso predstavio je glavne naglaske iz Izvješća o napretku Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji koje je Europska komisija objavila 9. studenog 2005. godine.

Ministrica Grabar- Kitarović izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Europska komisija u Izviješću zabilježila pozitivne pomake i napredak koji je Republike Hrvatska ostvarila u ispunjavanju kopenhaških kriterija i harmonizaciji hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Također je istaknula kako će smjernice sadržane u Europskom partnerstvu pomoći Republici Hrvatskoj da bolje usmjeri svoje napore u ispunjavanju kriterija za članstvo u Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović, govoreći o suradnji u regiji, naglasila je kako će Republika Hrvatska i dalje jačati bilateralne odnose u regiji, te je ukazala na potrebu da sve strane pokažu jednaku spremnost i privrženost kako bi se riješila preostala otvorena pitanja. Posebno je napomenula da Republika Hrvatska kontinuirano ulaže napore u provedbi programa vezanih za povratak izbjeglica, kako bi u suradnji sa susjednim državama i međunarodnim organizacijama proces povratka izbjeglica bio okončan u planiranom roku.

Govoreći o problemu zapošljavanja na područjima stradalim u ratu, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je da taj problem podjednako pogađa sve stanovnike, te da se Republika Hrvatska nada da će uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije, kao i uz jači priljev stranih, osobito europskih ulaganja, to pitanje biti uspješno riješeno.




Priopćenja