Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, obratila se Stalnom vijeću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, obratila se u utorak, 15. studenog 2005. godine u Beču, Stalnom vijeću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)

Ministrica Grabar-Kitarović predstavila je članovima Stalnog vijeća dosadašnju suradnju Republike Hrvatske i Misije OESS-a u Zagrebu, s posebnim naglaskom na ispunjavanju uvjeta iz mandata Misije te ih izvijestila o postignutom napretku na području povratka izbjeglica, reformskim procesima u Republici Hrvatskoj i intenziviranju regionalne suradnje.

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je govoru naglasila kako Republika Hrvatska, u okviru mehanizama i aktivnosti OESS-a, aktivno surađuje sa zemljama u regiji u mnogim pitanjima koja su od zajedničkog interesa (npr. borba protiv trgovine ljudima, upravljanje granicama i njihova sigurnost, subregionalna kontrola naoružanja). Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako će Republika Hrvatska, kao zemlja lider, nastaviti politiku aktivnog angažmana u jugoistočnoj Europi te promicati daljnje jačanje stabilnosti u regiji, koja se dobrim dijelom uspješno preobrazila iz zone sukoba u zonu suradnje.

Tijekom jednodnevnog boravka u Beču, ministrica Grabar-Kitarović sastala se i s glavnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohamedom El Baradeiom, i tom mu je prigodom čestitala na dobivenoj Nobelovoj nagradi za mir za 2005. godinu te je izrazila potporu Republike Hrvatske daljnjem radu Agencije. Na sastanku su također razmotrene i mogućnosti daljnje suradnje Republike Hrvatske i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Na kraju susreta ministrica Grabar-Kitarović pozvala je glavnog direktora El Baradeia da posjeti Hrvatsku.



Priopćenja