Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u Kneževini Monako u subotu, 24. lipnja 2006. godine.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u Kneževini Monako u subotu, 24. lipnja 2006. godine

Ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je, danas 24. lipnja 2006. godine, na Crans Montana Forumu u Monaku tijekom kojega je u prijepodnevnom dijelu bila moderator panela na temu “The Growing Role of Women in World Affairs Management”. Govoreći o ulozi žena u političkoj participaciji, kazala je kako su prava žena prvenstveno pitanje ljudskih prava. Napomenula je da su, iako je postignut napredak u udjelu žena u procesu donošenja odluka, žene ipak podzastupljene u političkim institucijama i javnom životu općenito. Postojeći normativni okvir, i na nacionalnoj i globalnoj razini, trebao bi poslužiti za daljnji razvoj politika i programa koji bi omogućili stvaranje kritične mase žena na strateškim gospodarskim, društvenim i političkim pozicijama odakle bi mogle pridonijeti političkom životu i ostvarenju svake ravnopravnosti spolova.

U poslijepodnevnom dijelu Crans Montana Foruma ministrica Grabar-Kitarović govorila je na panelu na temu "The Enlargement of the European Union is going South-East", o proširenju Europske unije na jugoistok Europe. U svom je obraćanju na temu proširenja Europske unije ministrica Grabar-Kitarović kazala kako je važno nastaviti zemljama u jugoistočnoj Europi davati jasnu perspektivu članstva u Europskoj uniji na osnovi njihovih individualnih postignuća u ispunjavanju obaveza za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Napomenula je kako je politika proširenja Europske unije jedna od najuspješnijih politika EU što dokazuju ocjene vala proširenja iz 2004. godine koje govore kako o političkom tako i o gospodarskom uspjehu zadnjeg proširenja.

Ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako se reforme, koje se provode u procesu pristupanja Europskoj uniji, prvenstveno provode zbog dobrobiti građana država u procesu te kako je u tom smislu od posebne važnosti u proces pristupanja uključiti građane te im objektivno prezentirati prednosti i nedostatke pristupanja Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju kazala da je Republika Hrvatska spremna zemljama uključenim u Proces stabilizacije i pridruživanja ponuditi iskustva stečena u procesu pristupanja. Naglasila je kako hrvatska strana ne traži povlastice u procesu pregovora nego očekuje dosljednost u ocjeni svojih postignuća te da se dinamika pregovora temelji na individualnim postignućima Republike Hrvatske.

U svom se izlaganju osvrnula na hrvatsko predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te na inicijativu Republike Hrvatske o proširenju CEFTA-e, kao modelu gospodarske regionalne suradnje i pripremu za sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije, koja je dobila široku potporu uključujući potporu Europske komisije i Pakta o stabilnosti.

Tijekom boravka u Kneževini Monako ministrica Grabar-Kitarović otvorila je Počasni Konzulat Republike Hrvatske u Kneževini Monako na čelu s počasnim konzulom Jeanom Kerwatom, svečanom otvorenju prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Kneževine Monako, Rainier Imperti.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se s monaškim Princem suverenom Albertom II, kojem je ponovila poziv da službeno posjeti Republiku Hrvatsku te je razgovarala o širenju bilateralnih odnosa, napose u području izravnih ulaganja, turizma, zaštite okoliša. Kneževina Monako pruža Republici Hrvatskoj pomoć u razminiranju zaštičenih područja, te u ekologiji. Osobito je značajna suradnja s Oceanografskim institutom koji promovira i provodi zaštitu okoliša, posebno priobalja i podmorja. Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je Princu suverenu Albertu II, kao članu Međunarodnog Olimpijskog odbora, na dosadašnjoj podršci projektima Republike Hrvatske, te ga pozvala da podrži organizaciju Mediteranskih igara 2013. godine u Rijeci.



Priopćenja