Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Grabar-Kitarović primila u službeni posjet ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Moratinosa

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se danas 19. svibnja 2005. u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguelom Angelom Moratinosom koji boravi sa službenom delegacijom u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović upoznala je ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske s hrvatskim naporima i odlučnošću u ispunjavanju svih obveza na putu u Europsku uniju. Na sastanku je iskazano zadovoljstvo bilateralnim odnosima dviju zemalja te je naglašeno kako nema otvorenih pitanja. Ministrica mr. sc. Grabar- Kitarović najavila je dolazak hrvatskog izaslanstva u Madrid na čelu s glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom kako bi se dogovorili modaliteti tehničke suradnje i pomoći Španjolske Hrvatskoj u pregovorima s Europskom unijom.

Ministar Moratinos izrazio je želju da pregovori o punopravnom članstvu u Europskoj uniji započnu u što skorijem roku na zadovoljstvo svih. Španjolska želi intenzivniju suradnju na području gospodarstva, kulture i obrazovanja. Na području gospodarstva je iskazana obostrana želja za jačom suradnjom te su s obje strane najavljeni susreti gospodarski izaslanstava. Ministar Moratinos je ukazao na mogućnost otvaranja Cervantes Instituta u Zagrebu kako bi se potaknula kulturna i obrazovna suradnja. Izrazio je također zadovoljstvo što će ministrica mr. sc. Grabar Kitarović biti prisutna u Cordobi na summitu o borbi protiv antisemitizma, terorizma i svih oblika nasilja.

Ministar financija Republike Hrvatske Ivan Šuker i ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguel Angel Moratinos potpisali su danas u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Ugovor između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu. Nakon potpisivanja ministar Šuker je ukazao na potrebu povećanja robne razmjene sa Kraljevinom Španjolskom i u tom smislu gospodarske suradnje.




Priopćenja