Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u nedjelju, 1. travnja 2012. godine, u Istanbulu, na drugom sastanku skupine prijatelja sirijskog naroda

Sastanak je okupio predstavnike više od 80 država i organizacija, uključujući Ujedinjene narode, Europsku uniju, Arapsku ligu i Afričku uniju

Sastanak je okupio predstavnike više od 80 država i organizacija, uključujući Ujedinjene narode, Europsku uniju, Arapsku ligu i Afričku uniju. Sudionici su najsnažnije osudili nasilje koje provodi sirijski režim te zatražili trenutnu i potpunu provedbu mirovnog plana posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, koji bi trebao osigurati uvjete za prekid nasilja, humanitarnu pomoć, politički dijalog i početak demokratske tranzicije zemlje.

Pozdravljeni su napori sirijske oporbe usmjereni na stvaranje demokratske alternative sadašnjem režimu. Predstavnici sirijske oporbe i ugledni pojedinci koji su morali napustiti Siriju izvijestili su o brojnim zločinima i teškim kršenjima ljudskih prava koja se događaju u toj zemlji.

Do sada je prema podacima UN-a u Siriji stradalo preko 9.000 ljudi, a podaci sirijske oporbe govore o više od 135.000 izbjeglica koji su morali napustiti zemlju.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je važnost angažmana međunarodne zajednice u Siriji i trenutne provedbe plana bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Također je istaknula značaj zajedničkog djelovanja sirijske oporbe u zemlji i inozemstvu, koja u svoje redove treba uključiti i predstavnike svih etničkih i vjerskih skupina, čija prava moraju biti zaštićena u novoj demokratskoj Siriji. Izrazila je također spremnost Hrvatske za međunarodnim angažmanom, ali i očekivanje u zaštitu ekonomskih interesa inozemnih investitora u Siriji.



Priopćenja