Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak, 28. svibnja 2012. godine, s veleposlanikom Rumunjske u Republici Hrvatskoj Cosminom Georgeom Dinescuom

Tijekom susreta obostrano je izraženo zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom i razmjenom posjeta na najvišoj razini

Tijekom susreta obostrano je izraženo zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom i razmjenom posjeta na najvišoj razini.

Ministrica Pusić i veleposlanik Dinescu složili su se kako između Hrvatske i Rumunjske postoji prostor za daljnje unaprjeđenje suradnje i promicanje zajedničkih interesa kako na regionalnom planu tako i u okviru Europske unije. U tom smislu posebno su istaknuli potencijale suradnje koje pruža Strategija Europske unije za dunavsku regiju, ponajprije u pogledu povezivanja lučkih gradova Vukovara i Constanze.

U kontekstu predstojećeg pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj uniji ministrica Pusić izrazila je nadu u što skoriju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora od rumunjske strane. Veleposlanik Dinescu izvijestio je kako je postupak ratifikacije Ugovora pokrenut u Parlamentu, te imajući u vidu činjenicu kako sve političke stranke u Rumunjskoj podupiru ulazak Hrvatske u Uniju, izrazio uvjerenje kako neće biti nikakvih problema oko njegova prihvaćanja.

Sugovornici su istaknuli i značaj zajedničke regionalne suradnje u cilju trajne stabilizacije i prosperiteta zemalja jugoistoka Europe. Ministrica Pusić napomenula je pritom kako će o mogućnostima korištenja hrvatskih iskustava iz tranzicijskog i eurointegracijskog procesa biti govora tijekom ovogodišnjeg Croatia Summita, na kojem je ponovila dobrodošlicu dužnosnicima iz Rumunjske.

Veleposlanik Dinescu izvijestio je tijekom susreta i o planiranom projektu uvrštenja vlaškog i žejanskog govora (arhaične verzije rumunjskog jezika) kao izbornog predmeta u osnovnoj školi u Šušnjevici, što je ministrica Pusić u potpunosti podržala kao projekt od kulturne dobrobiti za obje zemlje.



Priopćenja