Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak, 13. travnja 2012. godine, veleposlanika Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Valdeta Sadikua.

Ministrica Pusić istaknula je kako Hrvatska snažno podupire samostalnost i integritet Kosova s kojim i nadalje želi razvijati sadržajne odnose u različitim područjima

Ministrica Pusić istaknula je kako Hrvatska snažno podupire samostalnost i integritet Kosova s kojim i nadalje želi razvijati sadržajne odnose u različitim područjima. Nastavno na to istaknula je i važnost sudjelovanja Kosova na regionalnim sastancima, te potvrdila čvrstu potporu Hrvatske europskoj budućnosti Kosova. Napomenula je također kako Hrvatska podupire nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, u cilju iznalaženja rješenja koja će riješiti mnoga praktična pitanja i unaprijediti svakodnevni život kosovskih građana.

Veleposlanik Sadiku naglasio je kako Republika Hrvatska, slijedom provedenih reformi i uspjeha u procesu pristupanja u punopravno članstvo u Europskoj uniji, predstavlja pozitivan primjer za sve zemlje regije, pa tako i za Kosovo, te izrazio želju za prenošenjem hrvatskih iskustava iz ovih procesa.

U tom kontekstu ministrica Pusić informirala je veleposlanika Sadikua o ovogodišnjem Croatia Summitu koji će biti tematski orijentiran na korištenje iskustava iz hrvatskih pristupnih procesa u institucionalnoj izgradnji, a što će biti od koristi kako zemljama jugoistoka Europe na njihovom eurointegracijskom putu, tako i zemljama južnog Mediterana u postkonfliktnoj izgradnji institucija i moderne države.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem posjetu potpredsjednice Vlade Republike Kosovo Edite Tahiri Hrvatskoj, početkom idućeg tjedna, kao i skorašnjem posjetu predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Prištini, tijekom kojeg će održati političke konzultacije sa svojim kosovskim kolegama.



Priopćenja