Ministrica vanjskih i europskih poslova primila je u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran, Nj. E. Mohsena Sharifa Khodaeia

Ovom prilikom iranski veleposlanik naglasio je kako ove godine obilježavamo 20-tu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa te dodao kako postoji potreba razvoja gospodarskih odnosa, jer je Iran veliko tržište, podsjetivši na potrebu aktiviranja rada Mješovitog gospodarskog odbora. Također je izvijestio kako je summit Pokreta nesvrstanih održan u Teheranu u kolovozu o.g. bio vrlo dobar te da su se pokretu pridružile još dvije zemlje (Azerbajdžan i Fidži) pa ih je sada ukupno 122.
Ministrica Pusić je kazala kako je Republika Hrvatska do srpnja iduće godine, kada će postati punopravna članica, fokusirana na odnose sa zemljama Europske unije u cilju kvalitetnog ispunjavanja preuzetih obveza. Naravno, naglasila je, Hrvatska ne zanemaruje niti svoje neposredno susjedstvo JIE, ali ni ono šire – zemlje južnog Mediterana - jer „Hrvatska prati standarde EU te smo zainteresirani za stabiliziranje situacije“.
Na sastanku je također bilo riječi i o nedavno održanom zasjedanju OS UN-a u New Yorku, kao i temama koje su obilježile zasjedanje.
Iranski veleposlanik izrazio je sućut u povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.

Priopćenja