Ministrica Pusić, zajedno s ministrima EU, na sastanku s egipatskim predsjednikom

Ministrica Vesna Pusić održala je u Kairu, zajedno s ostalim ministrima vanjskih poslova Europske unije i povjerenicom EU za vanjsku politku, Catherine Ashton, sastanak s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsiem Isa El-Ayyatom. Kako je izjavila

Ministrica Vesna Pusić  održala je u Kairu, zajedno s ostalim ministrima vanjskih poslova Europske unije i povjerenicom EU za vanjsku politku, Catherine Ashton, sastanak s egipatskim predsjednikom Mohamedom Morsiem Isa El-Ayyatom. Kako je izjavila, zanimljivom sastanku prisustvovala su i dva povjerenika  EK – za proširenje  i trgovinu – te cijeli niz gospodarstvenika, koji su s delegacijama egipatskoj strani došli predstaviti proizvode i usluge, sa željom da, u prvom redu, razviju djelatnost, odnosno tvrtke koje već jesu na egipatskom tržištu, no žele ukloniti birokratske prepreke i porazgovarati o nekim poteškoćama s kojima se susreću.

“Egipatsko tržište svima je vrlo zanimljivo i privlačno, a predsjednik Morsi bio je vrlo otvoren; rekao je kako su oni svjesni da postoje poteškoće u efikasnosti javne uprave i prepreke koje se tvrtkama koje investiraju postavljaju, ali i da su spremni uklanjati sve poteškoće te da su vrlo zainteresirani za investicije.“ – naglasila je ministrica, istaknuvši kako je za Egipat prioritet oporaviti turizam koji je značajno pao (gotovo 30 %) u zadnjem razdoblju. Održane su i rasprave vezane za turističku industriju i za definiranje Mediterana kao zajedničke jedinstvene destinacije, osobito za posjetitelje iz udaljenih djelova svijeta, kao što su Kina, Latinska Amerika i Sjeverna Amerika. Predsjednik Morsi ovom je prilikom apelirao na strpljenje svih, naglasivši da je Egipat fokusiran na oporavak vlastite ekonomije. “Sastanak bio izuzetno zanimljiv i predstavnicima tvrtki zaista koristan i važan jer su tu uspjeli privući pozornost za svoje investicije. Egipatsko je tržište očito zanimljivo našim tvrtkama i tu moramo biti prisutni, jer se ne radi samo o tržištu od 90 milijuna ljudi, već i o ulazu u Sjevernu Afriku i Afriku općenito, od energetike do poljoprivrede.“ – zaključila je ministrica. Kako je pojasnila, ovaj sastanak bio je organiziran kao početak uspostavljanja radne grupe za Egipat, u kojem Hrvatska sudjeluje uz niz zemalja. Po prvi put u hrvatskom izaslanstvu sudjeluje i predstavnik nevladinih udruga, koji ni na koji način nije povezan s državnom administracijom, ali predstavlja važan dio pretvaranja hrvatskog društva u moderno, funkcionirajuće društvo. “Pokazalo da smo među prvima koji su, u suradnji sa civilnim društvom, nastupili na jednom takvom forumu. Zasad smo jedna od 6 zemalja EU koja je nastupila zajednički ne samo od strane države, nego i od strane civilnog društva.“ – zaključila je ministrica.
 



Priopćenja