Ministrica Pusić s irskim ministrima - Hrvatska je uspješna priča

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas u Dublinu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se danas u Dublinu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i trgovine Irske, Eamonom Gilmoreom s kojim je razgovarala o završetku ratifikacije i pripremama za punopravno članstvo Hrvatske u EU. Ministrica Pusić je naglasila kako je Hrvatska u potpunosti spremna za članstvo, a kad je o ratifikacijama riječ, preostala je još ona u Gornjem domu njemačkog parlamenta. Razgovarali su o stanju u regiji i situaciji u pojedinim državama, složivši se da je proces europskih integracija zapravo proces stabiliziranja regije. 

Ministrica Pusić odvojeno se sastala i s Lucindom Creighton, državnom ministricom za europske poslove Irske, s kojom je također razgovarala o stanju u regiji i potrebi da se zadrži pozitivni momentum proširenja.
Ministrica je svojim irskim sugovornicima zahvalila na svemu što je Irska napravila za proces proširenja i za Hrvatsku posebno. Razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, posebno energetici, odnosno razmjeni iskustava vezanih uz legislativu prilikom istraživanja nafte i plina na morskim nalazištima, kao i mogućnostima otvaranja direktne zračne linije Zagreb-Dublin.

Ovo je sedmi put da Irska predsjeda Europskom unijom, čija je članica već 40 godina. Irskoj je tada trebalo dvije godine i deset ministarskih sastanaka, a pregovarali su u osam poglavlja.
 



Priopćenja