Ministrica Pusić primila povjerenika Bundesrata za proširenje EU i državnog ministra za pravosuđe i Europu Slobodne države Saske

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je Franka Henkela (CDU), povjerenika Bundesrata za proširenje EU

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je Franka Henkela (CDU), povjerenika Bundesrata za proširenje EU i zamjenika gradonačelnika Berlina te Jürgena Martensa (FDP), državnog ministra za pravosuđe i Europu Slobodne države Saske.

Mvep Pusić je naglasila kako je Hrvatska ispunila sve zahtjeve navedene u jesenskom izvješću Europske komisije, uključujući najteži – brodogradnju, te izvijestila kako će idućeg tjedna na izvanrednoj sjednici Vlade povjerenik za proširenje Štefan Füle predstaviti finalno izvješće, za koje vjerujemo da će biti pozitivno. Izvijestila je također o procesu preostalih ratifikacija, te početku procesa ratifikacije u Sloveniji.

Martens je uputio čestitke i Hrvatskoj i Sloveniji na potpisivanju Memoranduma te rješavanju pitanja Ljubljanske banke. Zanimao ih je odnos Hrvatske prema regiji pri čemu je ministrica naglasila kako je ovaj krug proširenja, odnosno ulazak Hrvatske u EU, „proširenje sa zadatkom“ koji se odnosi na stabiliziranje ove regije.

I Henkel i Martens su istaknuli kako je najava o uvođenju postmonitoringa, što se pojavilo u medijima prošlog tjedna, bila „izolirano i pojedinačno mišljenje, a ne stav njemačke vlade“, a ministrica je naglasila kako je važno uvijek biti fokusiran na cilj, dodavši kako je Hrvatska, upravo zbog iskustva s prethodnim proširenjima, imala strože kriterije te mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, kao i posebno poglavlje pravosuđe.



Priopćenja