Ministrica Pusić o susretu s mvp Turkmenistana i hrvatskoj razvojnoj pomoći

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u ponedjeljak, 22. rujna, u New Yorku s ministrom vanjskih poslova Turkmenistana...


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u ponedjeljak, 22. rujna, u New Yorku s ministrom vanjskih poslova Turkmenistana Rashidom Meredovim o skoroj isporuci trajekta izrađenog u Hrvatskoj. „U ovom trenutku, trajekt koji je Hrvatska gradila za Turkmenistan, prošao je tehničku predaju i u srijedu će krenuti prema Turkmenistanu“, rekla je ministrica i dodala da postoje još neke diplomatsko-organizacijske prepreke koje treba ukloniti kako bi brod prije zime mogao stići na odredište. „To je jedan važan korak jer Turkmenistan, ukoliko bude zadovoljan ovim brodom, planira naručiti još brodova, istaknula je ministrica i dodala da isporuka broda ujedno predstavlja i važan rezultat hrvatske gospodarske diplomacije. Razgovaralo se i o suradnji na području cestogradnje i informacijskih tehnologija, u prvom redu o suradnji s hrvatskom tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Sektori najvažniji za buduću konkretnu provedbu bilateralnog sporazuma o gospodarskoj suradnji potpisanog između Hrvatske i Turkmenistana su, uz brodogradnju i IT industriju, još i razvoj cestovne i željezničke infrastrukture, obrazovanje i energetika.

Ministrica Pusić sudjelovala je i na panel raspravi na temu ranih i prisilnih brakova koju su zajednički organizirali Italija, Kanada i Zambija. „To je nešto što se u ovom trenutku neposredno tiče skoro milijarde djevojčica na svijetu koje jesu ili su bile prisiljene stupiti u brak, a Hrvatska je sudjelovala jer u okvirima svoje razvojne pomoći naglasak stavljamo na djevojčice i žene u zajednicama koje predstavljaju najslabiju, ali i onu ključnu točku za održivi razvoj i oporavak društava, a naročito postkonfliktnih društava“, rekla je ministrica i ujedno izvijestila da će Hrvatska zajedno s Njemačkom i Poljskom provesti twinning projekt jačanja institucionalnog kapaciteta državnih institucija u Makedoniji što predstavlja rezultat rada Centra izvrsnosti, ali i hrvatskog angažmana na pozitivnom pristupu i našoj regiji i razvojnoj pomoći uopće.

Na pitanje da li je Hrvatska ušla u koaliciju država koje su uključene u borbu protiv Islamske države ministrica Pusić ističe da su u tu koaliciju ušli i EU i NATO, kroz to i sve članice EU i NATO-a te da je Hrvatska, kao i druge zemlje članice, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma. "U stvarnom smislu konkretne pomoći još uvijek nismo sudjelovali, ali hoćemo, kao i sve ostale članice EU jer smatramo da je to nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Europi nego i globalno", rekla je ministrica i dodala da Hrvatska kao i sve zemlje koje su u to uključene podržava način suradnje sa zemljama koje se bore protiv te terorističke organizacije, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu.

 

Izjavu ministrice Pusić poslušajte i preuzmite ovdje:

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja