Ministrica Pusić na obilježavanju Svjetskog dana Roma

(Hina) - Čestitajući okupljenima u 'Mimari', predsjednik RNV-a i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ocijenio je da je položaj romske zajednice u Hrvatskoj posljednjih godina poboljšan poučavanjem romskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu...


(Hina) - Čestitajući okupljenima u 'Mimari', predsjednik RNV-a i saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ocijenio je da je položaj romske zajednice u Hrvatskoj posljednjih godina poboljšan poučavanjem romskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Kao najveće probleme s kojima se danas susreću Romi u Hrvatskoj istaknuo je lošu obrazovnu strukturu te nizak životni i zdravstveni standard.

Vladu je pozvao da osigura povlačenje novca iz europskih programa namijenjenih Romima, kao i za pomoć u legalizaciji Romskih kuća.

Romske medije pozvao je, pak, da "prestanu biti instrument mržnje i podjela u romskoj zajednici".

Kajtazi je podsjetio i na stradanja Roma u drugom svjetskom ratu, ističući da je pri kraju uređenje groblja Uštica kod Jasenovca, u kojem je, kaže, pokopano oko 1000 Roma stradalih u tom logoru.

"Učinit ćemo sve što je moguće da se zaustavi relativizacija zločina i oslobađanje ustaškog vodstva od krivnje za najveći zločin koji je ikada počinjen na ovom području", rekao je Kajtazi.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ocijenila je da su Romi, kao najosjetljivija i najisključenija zajednica, ispit za društvo u cjelini.

"Priznanje treba odati RNV-u, ali i svim mladim Romima, koji su, umjesto da se žale na teškoće, odlučili preuzeti inicijativu, razvijati osjećaj ponosa zbog pripadnosti svojoj zajednici i poticati širu zajednicu da iskoristi sve svoje potencijale, ne odričući se ničije sposobnosti i poduzetnosti", kazala je Pusić, ovogodišnja dobitnica nagrade RNV-a za doprinos poboljšanju položaja Roma i razvoju ljudskih prava u cjelini.

Potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec kazala je kako je raduje šro je romska zajednica "počela svoju povijest, ne samo u usmenom, nego i u pisanom obliku", podsjetivši da je Kajtazi napisao prvi riječnik romskog jezika.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer podsjetio je da su Romi na području Hrvatske od 13. stoljeća, što ih svrstava u autohtone nacionalne manjine, da su zbog svog načina života kroz stoljeća bili isključivani, ponižavani i izloženi genocidu, a da ih i danas muči visoka nezaposlenost, siromaštvo i segregacija.

"Tome pridonose međusobne različitosti unutar same romske zajednice", ocijenio je Tolnauer, pozivajući romske asocijacije da zajedno rade na poboljšanju položaja Roma.

Podsjetio je da Hrvatska prednjači u zakonskoj zaštiti nacionalnih manjina te da je jedina zemlja EU koja je Rome priznala kao nacionalnu manjinu.

Dekan Filozofskog fakulteta i član Savjeta RNV-a Damir Boras upozorio je da su Romi izuzetno podzastupljeni u sustavu visokog obrazovanja, najavivši da bi studij romologije u narednih godinu dana trebao biti akreditiran kao dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu.

Cijeli govor pročitajte ovdje:

https://mvep.gov.hr/hr/ministarstvo/ministrica/govori-ministrice/govor-prve-potpredsjednice-vlade-i-ministrice-vesne-pusic-na-svecanosti-povodom-obiljezavanja-svjetskog-dana-roma_,8595.html



Priopćenja