Ministrica Pusić na Ministarskom vijeću OESS-a u Dublinu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak, 6. prosinca o.g., na otvaranju 19. Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu. Godišnji dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova 57 država članica OESS-a otvorio je predsjedavajući Vijećem, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmore

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u četvrtak, 6. prosinca o.g., na otvaranju 19. Ministarskog vijeća OESS-a u Dublinu. Godišnji dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova 57 država članica OESS-a otvorio je predsjedavajući Vijećem, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmore.
G. Gilmore tom je prilikom podsjetio na rezultate irskog predsjedanja OESS-om tijekom 2012. godine, posebne one usmjerene na sprječavanje međunarodnih sukoba i borbu protiv organiziranog kriminala. Također se založio da organizacija svoj budući rad usmjeri na slobodu govora, posebno na medijske slobode i slobodu interneta. Govoreći o nevladinim udrugama istaknuo je da su države članice OESS- prepoznale potrebu da se zaštite pojedince i organizacije koje promiču i štite ljudska prava i temeljne slobode, ali da su dosadašnji rezultati razočarali te da OESS na tom području treba uložiti daljnje napore.. Od prisutnih je zatražio da podrže irski prijedlog „Helsinki+40“, dokument o budućim ciljevima i prioritetima OESS-a.
Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Riccardo Migliori naglasio je kako organizacija treba ojačati partnerstvo u mediteranskoj regiji jer je stabilnost Mediterana presudna za budućnost regije.
Glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, govoreći o razlikama u stavovima unutar organizacije, istaknuo je da OESS ne prikriva razlike u mišljenjima, već o njima javno raspravlja kako bi se u konačnici postigli zajednički prioriteti za buduće djelovanje.
 



Priopćenja