Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC Development) održanom u Bruxellesu...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu (FAC Development) održanom u Bruxellesu, 26. studenoga 2018. godine.

Tijekom sastanka raspravljalo se o prijedlogu Europske komisije o koherentnoj ekonomskoj strategiji za EU - afričke odnose u sljedećem razdoblju - Savezu Afrike i Europe za održivo ulaganje i zapošljavanje. Cilj koji se želi postići je poticanje ulaganja u Afriku, jačanje trgovine, ulaganje u obrazovanje i razvijanje vještina te stvaranje novih radnih mjesta. Sudionici su pozdravili inicijativu, dok je ministrica naglasila i da partnerstvo s Afrikom treba graditi na stvarnim potrebama afričkih partnera, poštivanju lokalnog konteksta i uzajamnoj odgovornosti.

Na sastanku Vijeća raspravljalo se o prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a (VFO) za razdoblje 2021.-2027. godine te o Instrumentu za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju u dijelu koji se odnosi na financiranje vanjskog djelovanja EU. Novi okvir Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju bi, prema prijedlogu Europske komisije, trebao obuhvatiti gotovo sve dosadašnje instrumente vanjskog financiranja, uključujući Europski fond za održivi razvoj Plus (EFOR+) čija  je svrha potaknuti ulaganja u gospodarski rast zemalja u razvoju. Naglasak je na koordinaciji i usklađivanju do sad različitih načina potpora i suradnje s ciljem ostvarivanja boljeg učinka i sinergije. Putem EFOR+ trebala bi biti osigurana financijska sredstava od oko 60 milijardi EUR za pružanje jamstava za ulaganja u zemljama u razvoju. Ministrica je posebno pozdravila fokusiranje Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju na pitanje migracija kroz djelovanje na korijenske uzroke njihovog nastajanja.

U kontekstu obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama sastanak Vijeća za vanjske poslove u razvojnom formatu završen je raspravom o ravnopravnosti spolova s fokusom na seksualno nasilje nad ženama u ratnim sukobima. Na sastanku su sudjelovali Denis Mukwege i Nadia Murad, dobitnici Nobelove nagrade za mir u 2018. godini, koji su svojim osobnim svjedočanstvima ukazali na odgovornost čitave međunarodne zajednice za djelovanje protiv ove vrste nasilja kao i sankcioniranju počinitelja. U raspravi su se ministri založili da EU pojača svoje aktivnosti na ovom području. Ministrica je govorila o počinjenim zločinima seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj i nužnosti kažnjavanja počinitelja i osiguravanja pravde za žrtve.

Ministrica je na marginama sastanka razgovarala s Nevenom Mimicom, povjerenikom Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj o Europskom razvojnom fondu i novoj financijskoj perspektivi.
 



Priopćenja