Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na 35. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je utorak, 7. studenoga 2018. godine na 35. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je utorak, 7. studenoga 2018. godine na 35. zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu.

U svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe, ministrica Pejčinović Burić izvijestila je o aktivnostima Odbora ministara te provedbi prioriteta hrvatskog predsjedanja. Osvrnula se i na glavne izazove u Europi današnjice od kojih je posebno izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije. Posebno je ukazala je na važnost multilateralnog pristupa rješavanju spomenutih izazova. Ministrica je odgovarala i na pitanja članova Kongresa.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova održala je bilateralni sastanak s novoizabranim predsjednikom Kongresa Andersom Knapeom. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Kongresa te jačanju međusobne suradnje tijela Vijeća Europe.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti djeluje od 1994. godine kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe i sastoji se od Doma lokalnih vlasti i Doma regija. Kongres zasjeda nekoliko puta godišnje, a glavna mu je zadaća nadzor stanja lokalne i regionalne demokracije u državama članicama o čemu države podnose izvješće temeljem Europske povelje o lokalnoj i regionalnoj demokraciji.



Priopćenja