Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu koji se održao u Bruxellesu 09. studenog 2018. godine.

Ministri su na sastanku raspravljali o modernizaciji Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i prijedlozima EU kojima je cilj ojačati multilateralni trgovinski sustav temeljen na pravilima.

Na temelju izvješća Europske komisije, ministri su razgovarali o stanju trgovinskih pregovora s Meksikom, Mercosurom, Čileom, Indonezijom, Australijom, Novim Zelandom, Tunisom i Kinom. Osvrnuli su se i na nedavno završene pregovore s Vijetnamom te potpisane sporazume s Japanom i Singapurom.

Europska komisija je ministrima predstavila nedavno objavljeno  izvješće o provedbi sporazuma o slobodnoj trgovini za 2017. godinu, koje su ministri pozdravili.

Na sastanku se također razgovaralo o trgovinskim odnosima EU i SAD-a i mogućnostima buduće suradnje.



Priopćenja