Studijski posjet u okviru twinning projekta „Support to Kosovo Institutions on SAA Implementation”

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova organizirala je studijsku posjetu kosovske delegacije kao jednu od aktivnosti u okviru twinning projekta „Support to Kosovo institutions on SAA implementation”, koji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske provodi u partnerstvu s Njemačkom i Poljskom u Kosovu. Kosovsku delegaciju predstavljalo je 11 dužnosnika i službenika Ministarstva europskih integracija, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva uprave i Kosovskog instituta za javnu upravu.

Program je bio usmjeren na upoznavanje sudionika s iskustvom Republike Hrvatske u procesu usklađivanja EU zakonodavstva, s posebnim fokusom na odabrana 4 poglavlja: PG5 – Javna nabava, PG6 – Pravo trgovačkih društava, PG23 – Pravosuđe i temeljna ljudska prava i PG24 – Pravda, sloboda i sigurnost. Osim navedenog, program je obuhvatio i prezentacije te primjere dobre prakse stručnjaka u području koordinacije EU poslova, komuniciranja o EU temama te razvoja sustava treninga o EU za državne službenike u pretpristupnom periodu. Hrvatsku praksu predstavili su stručnjaci Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva unutarnjih poslova, Državne škole za javnu upravu i Hrvatskog sabora.

Kosovskoj delegaciji organiziran je i posjet Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, kako bi dobili uvid u  komunikacijske aktivnosti kojima se informira građanstvo o aktualnim EU temama.

Studijski posjet općenito je bio prilika za dijalog i razmjenu iskustva na temu stvaranja učinkovitije državne uprave Kosova sa svrhom ispunjavanja obveza koje proizlaze iz provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što ujedno predstavlja i glavni cilj ovog twinning projekta.Ostale vijesti