Ministrica Pejčinović Burić na sastanku ministara vanjskih poslova G7+7 ministrica vanjskih poslova

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 22. travnja 2018. na sastanku ministara vanjskih poslova G7 skupine sa sedam ministrica vanjskih poslova svijeta...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 22. travnja 2018. na sastanku ministara vanjskih poslova G7 skupine sa sedam ministrica vanjskih poslova svijeta.

Kanada predsjeda G7 od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. Jedan od prioriteta kanadskog predsjedanja je i ravnopravnost i osnaživanje žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskog rasta. U tom svijetlu Kanada je organizirala sastanak ministara vanjskih poslova G7 skupine s ministricama vanjskih poslova svijeta. Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je kao jedina ministrica vanjskih poslova iz Europe, a još su sudjelovale ministrice Ekvadora, Gane, Gvatamale, Jamajke, Kolumbije i Paname. Na sastanku je razmatran položaj i uloga žena u promicanju mira i sigurnosti kao i potrebi za potporom ženama tijekom rješavanja i smirivanja konflikata u svijetu. U tom svijetlu, hrvatska ministrica govorila je o doprinosima RH po tom pitanju te istaknula kako RH spada među uspješnije države u provedbi rezolucija o ženama, miru i sigurnosti te po zastupljenosti žena u sigurnosnom sektoru i diplomaciji prednjačimo među EU i NATO članicama.

Prenijela je značaj uloge žena i hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji Podunavlja te istaknula zastupljenost žena u obrambeno-sigurnosnom i diplomatskom sustavu Republike Hrvatske.

Ovaj susret priprema je sastanka svih ministrica vanjskih poslova svijeta, koji će se održati tijekom kanadskog predsjedanja G7, a uoči zasjedanja Opće skupštine UN-a u rujnu ove godine.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić - 1. dio

Preuzimanje

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić - 2. dio

Preuzimanje

 



Priopćenja