Ministrica Pejčinović Burić na konferenciji o Europskom planu vanjskih ulaganja

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 8. lipnja 2018. godine na konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Europske komisije...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 8. lipnja 2018. godine na konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Europske komisije na temu Europskog plana vanjskih ulaganja. Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a sudionicima se obratio i povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica.

Ministrica Pejčinović Burić je sudionicima konferencije predstavila prednosti koje Europski plan vanjskih ulaganja može donijeti hrvatskim gospodarstvenicima u izlasku na nova tržišta. Europski plan vanjskih ulaganja (European External Investment Plan) ima za cilj poticanje ulaganja privatnog sektora u partnerske države u razvoju u Africi i u europskom susjedstvu kako bi se ostvarili globalni razvojni ciljevi te utjecalo izravno na uzroke migracija. U širem okviru razvojne suradnje, uključivanje privatnog sektora pridonosi ostvarenju globalnih UN ciljeva održivog razvoja Agende 2030. Ministrica Pejčinović Burić se također osvrnula na Nacionalnu strategiju razvojne suradnje 2017. -2021. koja prepoznaje privatni sektor kao jedan od ključnih partnera.

Fotogalerija - https://flic.kr/s/aHskCyXSv1

 

Obraćanje Marije Pejčinović Burić, potpredsjednice Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova (PDF)

Preuzimanje

 

Obraćanje Nevena Mimice, povjerenika Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj

Preuzimanje

 

Obraćanje Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Preuzimanje

 



Priopćenja