Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, boravila je u ponedjeljak, 6. veljače 2006. godine u Berlinu, u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj prilikom kojeg se susrela s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom

U susretu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra s procesom reformi koje Republika Hrvatska provodi s ciljem pristupanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te o instrumentima i postupcima koji se već duži niz godina provode u usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom Europskih zajednica (acquis communautaire). Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je kolegi ministru na dosadašnjoj pomoći koju Savezna Republika Njemačka pruža Republici Hrvatskoj u tom procesu te naglasila kako Republika Hrvatska želi što učinkovitiji proces, a temeljen na iskustvima država članica Europske unije. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra s dosadašnjim procesom screeninga hrvatskog zakonodavstva te očekivanom dinamikom tog procesa tijekom austrijskog predsjedanja Europskom unijom i osvrnula se na bitnost pretpristupnih fondova Europske unije u procesu pristupanja. Ministrica Grabar-Kitarović osvrnula se na prijedlog Republike Hrvatske, usuglašen od strane svih država članica CEFTA-e, da CEFTA bude okvir za gospodarsku suradnju među državama šireg područja jugoistočne Europe. U kontekstu suradnje u regiji ministrica Grabar-Kitarović naglasila je da Republika Hrvatska, koja se i do sada dokazala kao pouzdan partneru u procesu stabilizacije i jačanja prosperiteta, može biti nositelj stabilnosti u regiji.

Ministar Steinmeier prenio je podršku njemačke strane reformama koje Republika Hrvatska provodi na putu u euroatlantske integracije te zadovoljstvo s dinamikom pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ministar Steinmeier ponovio je kako su vrlo dobri odnosi između dvije zemlje temelj za partnerski odnos između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u procesu stabilizacije regije.

Tijekom službenog posjeta ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je s državnim ministrom u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Gernotom Erlerom, državnim ministrom za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Güntherom Gloserom, predsjednikom Odbora za europska pitanja Bundestaga Matthiasom Wissmannom te voditeljem Uprave za vanjsku politiku u Uredu kancelarice Christophom Heusgenom. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornike s procesom pristupanja Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama.



Priopćenja