Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore Milanom Roćenom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u petak, 26. listopada 2007. godine, u Opatiji s ministrom vanjskih poslova Republike Crne Gore Milanom Roćenom

Obostrano je izraženo zadovoljstvo postignutom razinom i dinamikom razvoja odnosa dviju zemalja nakon uspostave diplomatskih odnosa i otvaranja veleposlanstava dviju zemalja, pri čemu je ministrica Grabar-Kitarović istaknula kako u odnosima dviju država odlučujuću ulogu ima zajedničko opredjeljenje za euroatlantske integracije te interes za učvršćivanje suradnje i sigurnosti u području Jadrana.

Pozdravljajući uspješan završetak pregovora Republike Crne Gore i Europske unije oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ministrica je izrazila spremnost hrvatske strane za razvijanje svestranih i intenzivnih bilateralnih odnosa te je izrazila uvjerenje kako će njihov razvoj doprinositi trajnom učvršćivanju suradnje između dviju država u interesu mira, stabilnosti i razvitka. Ministrica Grabar-Kitarović također je čestitala na nedavno usvojenom Ustavu Republike Crne Gore, dok je ministar Roćen Hrvatskoj izrazio čestitke na izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

Obostrano je izražena spremnost rješavanja otvorenih pitanja u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa. U razgovoru su razmotrena i pitanja intenzivnije gospodarske suradnje, osobito u području turizma i prometne infrastrukture. Također su razmijenjena mišljenja o aktualnom političkom stanju u području jugoistočne Europe.



Priopćenja