Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Euro-Atlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership Council – EAPC)

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović, sudjelovala je u četvrtak, 8. prosinca 2005. godine u Bruxellesu, na redovitom godišnjem sastanku ministara vanjskih poslova Euro-Atlantskog partnerskog vijeća (Euro-Atlantic Partnership Council – EAPC)

Na sastanku ministara vanjskih poslova Euro-Atlantskog partnerskog vijeća analizirane su godišnje aktivnosti EPAC-a te se raspravljalo o ulozi osnovnih zajedničkih vrijednosti na kojima se EPAC temelji.

U zajedničkoj izjavi potvrđena je predanost Euro-Atlantskog partnerskog vijeća za integracijom zemalja jugoistočne Europe u euro-atlantske integracije te je pohvaljen napredak u regiji. U tom smislu je napomenuta potreba za nastavkom suradnje među zemljama u regiji, promicanjem dobrosusjedskih odnosa te iznalaženjem obostrano prihvatljivih rješenja za otvorena pitanja. Ponovno je potvrđeno stajalište Euro-Atlantskog partnerskog vijeća o otvorenoj mogućnosti primanja novih članica na osnovi individualnog napretka.

U svom je izlaganju ministrica Grabar-Kitarović izjavila kako Republika Hrvatska podržava politički dijalog između Srbije i Crne Gore i Kosova koji će osigurati pravičan mir i sigurnost na Kosovu te poštivanje ljudskih i manjinskih prava i osigurati gospodarski napredak na tom području.

Također je napomenula odlučnost Republike Hrvatske da kroz diplomatski, policijski i vojni angažman, poveća svoju misiju u Afganistan te spremnost Republike Hrvatske na preuzimanje složenijih i sve zahtjevnijih zadaća misije.

Tijekom boravka u Bruxellesu, ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je i na međunarodnoj konferenciji, u organizaciji Prijatelja Europe, na temu „Uvođenje Balkana u glavne europske tokove“.



Priopćenja