Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na radnom sastanku Komisije za ljudska prava UN-a u Ženevi

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, mr. sc. Kolinda Grabar- Kitarović sudjelovala je na radnom sastanku ministrica vanjskih poslova nazočnih na 61. zasjedanju Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda koja se održava u Ženevi

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović upoznala je nazočne s dostignućima Republike Hrvatske na području suzbijanja trgovine ljudima, od pravnog okvira, preko procesuiranja počinitelja do pomoći žrtvama. Ministrica je izvijestila o hrvatskom Nacionalnom programu za suzbijanje zabranjene trgovine ljudima u razdoblju od 2005. do 2008., i o ratifikaciji Konvencije o transnacionalnom organiziranom kriminalu i kampanji koja je u Republici Hrvatskoj pokrenuta protiv trgovine ljudima.

Ministrice vanjskih poslova zaključile su da su žrtve trgovine najvećim dijelom žene i djeca te stoga pozvale vlade da u svojim programima za suzbijanje trgovine ljudima ne zanemare tu činjenicu. Naglašeno je da je temeljni uzrok trgovine siromaštvo, neravnopravnost spolova i nepoštivanje ljudskih prava. Posebno je istaknut značaj suradnje na međunarodnoj razini, kako na regionalnoj tako i na subregionalnoj, kao i važnost takve suradnje država - tranzitivnih, onih krajnjeg odredišta kao i onih iz kojih žrtve dolaze.

Sve države imaju obvezu poduzeti adekvatne mjere kako bi se spriječila trgovina ljudima, kaznilo počinitelje i pomoglo žrtvama. Izostankom navedenih aktivnosti ugrožavaju se temeljna ljudska prava žrtvama trgovine. Na kraju sastanka ministrice su naglasile da se ove godine obilježava niz obljetnica glede borbe protiv diskriminacije po spolnoj osnovi, kao što je 25. obljetnica usvajanja Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije žena, 10. obljetnica pekinškog Plana aktivnosti, kao i 5. obljetnica Milenijskog sastanka na vrhu, odnosno Milenijskih razvojnih ciljeva.

Sljedeći sastanak ministrica vanjskih poslova te drugih visokih dužnosnica održat će se na jesen u New Yorku, u vrijeme zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.




Priopćenja