Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarovic primila je državnog ministra i ministra vanjskih poslova Portugalske Republike Luisa Filipe Marques Amada

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarovic primila je u srijedu, 16. svibnja 2007. godine, državnog ministra i ministra vanjskih poslova Portugalske Republike Luisa Filipe Marques Amada, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Ministri su u razgovoru potvrdili kako su izmedu Republike Hrvatske i Portugalske Republike odnosi dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. U pogledu bilateralnih odnosa ministri su obostrano potvrdili želju za intenziviranjem suradnje u podrucju gospodarstva s ciljem povecanja volumena trgovinske razmjene. Ministrica Grabar-Kitarovic izrazila je posebno zadovoljstvo da, nakon deset godina, Hrvatska ima priliku pozdraviti u službenom posjetu ministra vanjskih poslova Portugalske Republike te se nada realizaciji predstojecih posjeta na visokoj razini.

Hrvatska s optimizmom gleda na predstojece predsjedanje Portugala Europskom unijom te ocekuje da ce pregovori biti u punom zamahu. U pogledu pristupanja Hrvatska je spremna uložiti svu potrebnu energiju i napore za provedbu potrebnih reformi, kazala je ministrica Grabar-Kitarovic. Hrvatska je strana izrazila interes za prijenos iskustva u procesu pristupanja Europskoj uniji, i na strucnoj i tehnickoj razini, te cijeni ponudenu razmjenu iskustva i informacija portugalske strane.

Ministrica Grabar-Kitarovic dodala je kako Republika Hrvatska, kao zemlja koja je na putu punopravnog clanstva, želi dati svoj doprinos radu Meduvladine konferencije o buducem Ugovoru Europske unije ciji se pocetak ocekuje tijekom portugalskog predsjedanja Europskom unijom.

Ministar Amado u razgovoru je ponovio kako ce Portugal tijekom svojeg predsjedanja Europskom unijom nastaviti pružati snažnu potporu Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj uniji. Portugal podržava proširenje Europske unije, u odnosu na Hrvatsku, kao i individualno vrednovanje postignuca država kandidata te cijeni napore i napredak Hrvatske u proteklom razdoblju u cilju ispunjavanja kriterija za clanstvo, kazao je ministar Amado.



Priopćenja