Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović sastala se s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karelom De Guchtom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u četvrtak, 1. veljače 2007. godine, u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karelom De Guchtom

Sugovornici su obostrano potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose dviju prijateljskih zemalja u kojima nema otvorenih pitanja. S hrvatske strane također je izražena zahvala na potpori i pomoći koju Kraljevina Belgija pruža Republici Hrvatskoj u pogledu pristupanja Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Belgijska pretpristupna pomoć s hrvatske strane iznimno je cijenjena. Belgija je ove godine donirala 150.000 eura Hrvatskom centru za razminiranje buduće poslovne zone u Ceriću u Vukovarsko-srijemskoj županiji te ukupna svota belgijske pomoći za razminiranje iznosi preko 500.000 eura. Uz to donirano je 450.000 eura za kupnju nove dizalice za luku Vukovar, a do sada su već donirane dvije dizalice čime je započela lučka teretna aktivnost. Flamanska vlada je od 2004. godine uključila Hrvatsku u Program pretpristupne pomoći za financiranje projekata, čiji iznos za 2007. godinu iznosi 500.000 eura.

Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je kolegu De Guchta o tijeku pristupnih pregovora za punopravno članstvu u Europskoj uniji pri čemu je izrazila očekivanje da će se dinamika procesa dodatno intenzivirati u idućem periodu. Belgijska strana potvrdila je potporu daljnjem proširenju i punopravnom članstvu Republike Hrvatske te podržava nužne institucionalne reforme Europske unije s ciljem održivog daljnjeg proširenja.

Dio razgovora odnosio se na aktualnosti u području jugoistočne Europe. Ministrica Grabar-Kitarović napomenula je kako Republika Hrvatska predsjeda ili aktivno sudjeluje u brojnim regionalnim integracijama i inicijativama. Kao trenutno najaktualnije spomenula je Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim Hrvatska trenutno predsjeda, te također hrvatsku inicijativu za proširenje CEFTA-e u cilju jačanja gospodarske suradnje među državama područja. Ministar De Gucht napomenuo je pri tom kako Republiku Hrvatsku vidi kao zemlju koja svojom ulogom zauzima mjesto čimbenika daljnje stabilizacije i sveukupnog razvoja.

Obostrano je u razgovoru konstatirano da je gospodarska suradnja između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije posljednjih godina u konstantnom uzlazu s usporednim porastom trgovinske razmjene. Hrvatska je strana pozdravila belgijska ulaganja te izrazila zadovoljstvo s prisustvom hrvatskih tvrtki na belgijskom tržištu. Do sada je ostvarena vrlo dobra suradnja između luke Antwerpen i hrvatskih luka, a predstavnici hrvatskih luka su kao stipendisti flamanske vlade uključeni u program obuke iz lučkog menadžmenta u luci Antwerpen, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.



Priopćenja