Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović razgovarala u Beču sa saveznim kancelarom Schüsselom i s ministricom vanjskih poslova Plassnik

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović se danas, 10. ožujka 2005., u Beču u svom prvom službenom posjetu Republici Austriji susrela sa saveznim kancelarom Wolfgangom Schüsselom i s ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se danas s austrijskim saveznim kancelarom Wolfgangom Schüsselom koji je obećao punu podršku Republici Hrvatskoj za početak pregovora s Europskom unijom 17. ožujka ove godine. U prijateljskom razgovoru ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović i kancelar Schüssel ocijenili su odnose dviju država izvrsnim. Savezni kancelar Schüssel je naglasio dobru gospodarsku suradnju s Republikom Hrvatskom te se zanimao za pretpristupne fondove koji se otvaraju Hrvatskoj. Schüssel je ponudio stručnu i tehničku pomoć Austrije u jačanju efikasnosti administrativnih kapaciteta hrvatske državne uprave.

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović upoznala je austrijsku ministricu Ursulu Plassnik s nastojanjima koja Republika Hrvatska čini na putu pristupanja Europskoj uniji i s hrvatskim naporima u ispunjenju svih uvjeta, uključujući punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je izrazila uvjerenje da Republika Hrvatska može dokazati kako čini sve što je u njenoj moći. Republika Hrvatska cijeni pomoć prijateljske Austrije s kojom ima odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, naglasila je ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Plassnik je kazala kako osobno vjeruje da će pregovori Republike Hrvatske s Europskom unijom početi 17. ožujka 2005., dodajući da je to važno za Hrvatsku, ali i za čitavu regiju. Vijeće ministara će 16. ožujka 2005. donijeti odluku u Bruxellesu, kazala je ministrica Plassnik i dodala kako smatra da će Hrvatska do tada dokazati punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.




Priopćenja