Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila u službeni posjet ministra vanjskih poslova Kraljevine Belgije de Guchta

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 30. svibnja 2005., u Zagrebu ministra vanjskih poslova Kraljevine Belgije Karela de Guchta u okviru njegovog službenog radnog posjeta Republici Hrvatskoj

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović ocijenila je bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije vrlo dobrima te naglasila da nema otvorenih pitanja. Ministrica Grabar-Kitarović izvjestila je ministra de Guchta o maksimalnim naporima koje Republika Hrvatska čini u ispunjavanju uvjeta pune suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu i zahvalila na aktivnoj podršci koju Kraljevina Belgija pruža Republici Hrvatskoj.

Ministar de Gucht ponovio je stav Kraljevine Belgije da će nastaviti pružati potporu Republici Hrvatskoj u njezinom procesu pridruživanja Europskoj uniji. Ovom prilikom potpisani su Sporazum između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije o obavljanju dohodovne djelatnosti članova obitelji diplomatskog i konzularnog osoblja, to je prvi sporazum te vrste koji je Kraljevina Belgija potpisala s nekom europskom zemljom te Zajednička izjava kojom se Vlada Kraljevine Belgije obvezala na sufinanciranje rekonstrukcije luke Vukovar i sanacije zajedničkog željezničkog mosta između Erduta i Bogojeva.




Priopćenja