Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila je predsjednika Parlamentarne skupštine OESS-a Görana Lennmarkera

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak, 10. rujna 2007. godine, predsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Görana Lennmarkera

Ministrica Grabar-Kitarović u razgovoru je kazala da Vlada Republike Hrvatske iznimno cijeni važnu potporu OESS-a u Republici Hrvatskoj u provedbi procesa demokratizacije društva, uspostave vladavine prava i procesa povratka izbjeglica. Istakla je pritom dobru suradnju s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj i angažman šefa misije veleposlanika Jorgea Fuentesa Vilallonge posebice kroz provedbu Platforme, zajedničkog projekta Vlade Republike Hrvatske i Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj kojim se surađuje na rješavanju svih preostalih zadataka iz mandata Misije.

Kroz Platformu je postignut veliki napredak i konzultativni mehanizam Platforme uočen je kao dobar primjer suradnje primjenjiv za regiju, kazala je ministrica Grabar-Kitarović. Takav je napredak prepoznat i potvrđen od strane predsjedavajućeg OESS-a, ministra vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguela Angela Moratinosa, najavom mogućeg završetka Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj do kraja 2007. godine.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Lennmarker iskazao je podršku što skorijem članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, izrazivši zadovoljstvo napretkom u provedbi reformi u cilju ispunjavanja kriterija za članstvo. Dodao je kako i OESS svojim postojeći institucijama i resursima može i želi pridonijeti tim procesima u smislu potpore Republici Hrvatskoj. Predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Lennmarker suglasio se i podržao nastojanja Republike Hrvatske u pogledu predanosti načelima OESS-a i dovršetka mandata Misije u Hrvatskoj.

Tijekom razgovora također je razmotreno aktualno stanje u regiji u kontekstu pitanja koja se tiču djelokruga Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.



Priopćenja