Ministrica mr.sc. Grabar-Kitarović primila je polaznike jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija u inozemstvu s kojima je potpisala ugovore o stipendiranju

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak, 27. kolovoza 2007. godine polaznike jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija u inozemstvu s kojima je potpisala ugovore o stipendiranju. Desetoj generaciji polaznika poslijediplomskih europskih studija u inozemstvu ugovore je uručila državna tajnica za europske integracije mr.sc. Marija Pejčinović Burić

Obraćajući se polaznicima poslijediplomskih europskih studija, ministrica Grabar-Kitarović je istaknula kako je riječ o desetoj generaciji stipendista Vlade Republike Hrvatske koji se obrazuju na području prava, ekonomije i multidisciplinarnih studija, a koji se po završenom studiju zapošljavaju u tijelima državne uprave i javnom sektoru na poslovima vezanim uz europske integracije. Takva orijentacija i ulaganje u obrazovanje mladih naraštaja pridonosi brzoj i uspješnoj prilagodbi Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj Uniji i postizanju punopravnog članstva u EU, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Dosadašnja iskustva pokazuju da se ovom izazovu odazivaju mladi, dinamični ljudi koji su željni naučiti nešto novo i po povratku u domovinu svojim znanjem, iskustvom i mrežom kontakata stvorenom u inozemstvu pridonijeti uspješnom putu Republike Hrvatske u EU, naglasila je ministrica Grabar-Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u ime Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sveučilištem u Sussex-u već desetu godinu zaredom provodi program Vlade Republike Hrvatske stipendiranja jednogodišnjih poslijediplomskih europskih studija na sveučilištima u inozemstvu koji je pokrenut još 1998. godine, a čiji je temeljni cilj jačanje administrativnih kapaciteta državne uprave. Na taj način želi se osigurati veći broj stručnjaka u području europskih integracija, prava, ekonomije i multidisciplinarnih studija koji će po povratku sa studija biti raspoređeni u tijelima državne uprave.

U sklopu ovogodišnjeg programa poslijediplomske europske studije u akademskoj godini 2007/2008. pohađati će 24 stipendista na 10 različitih sveučilišta u Europi (Velika Britanija – 11 stipendista, Belgija – 5 stipendista, Njemačka – 4 stipendista te u Francuskoj, Irskoj, Poljskoj i Italiji po jedan stipendist. Program sufinaciranja stipendija potpomogle su i tvrtke Volksbank d.d. Zagreb i Pliva d.d. Zagreb.



Priopćenja