Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila izaslanstvo Nacionalnog vijeća Švicarske Konfederacije predvođeno predsjednikom Nacionalnog vijeća Janiakom

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 12. rujna 2006. godine, izaslanstvo Nacionalnog vijeća Švicarske Konfederacije predvođeno predsjednikom Nacionalnog vijeća Claudeom Janiakom

U razgovoru s predsjednikom Janiakom i izaslanstvom Nacionalnog vijeća Švicarske Konfederacije obostrano je izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije, kao i uzlaznim trendom u ukupnim bilateralnim odnosima.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je na dugogodišnjoj potpori koju Švicarska Konfederacija pruža Republici Hrvatskoj na polju humanitarne pomoći. Kazala je kako Republika Hrvatska i Švicarska Konfederacija imaju primjerenu suradnju u svim multilateralnim forumima u kojima obje sudjeluju, a naročito u okviru Ujedinjenih naroda. Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Republika Hrvatska podržala osnivanje Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi, te kako sa zanimanjem prati švicarske inicijative u vezi s reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Janiak potvrdio je vrlo dobre odnose između dviju zemalja te kazao kako postoji znatan potencijal u jačanju gospodarskih odnosa, čemu će svakako doprinijeti potpisani sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Hrvatske i EFTA-e (European Free Trade Association). Ministrica Grabar-Kitarović i predsjednik Janiak složili su se kako je moguća snažnija suradnja među zemljama u području turizma, te promociji izvoza hrvatskih proizvoda u Švicarsku Konfederaciju uz potporu švicarskih institucija.



Priopćenja