Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović održala predavanje tijekom radnog doručka s predstavnicima Zaklade Hanns Seidel

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović održala je u utorak, 5. srpnja 2005., predavanje tijekom radnog doručka s predstavnicima Zaklade Hanns Seidel, u Uredu njemačke pokrajine Baden-Württemberga, u Bruxellesu, u Kraljevini Belgiji

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović govorila je o perspektivi članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i navodeći prednosti članstva, istaknula je očekivanja da će ono doprinijeti većoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Podsjetila je da je i na sastanku Europskog vijeća održanom 16. i 17. lipnja 2005. potvrđen nastavak proširenja, unatoč činjenici da se Europska unija nalazi u fazi introspekcije. Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović ukazala je i na prioritete britanskog predsjedanja u kojima je proširenje Europske unije opisano kao povijesna prilika za izgradnju veće i moćnije zajednice.

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović kazala je kako drži da će se tijekom britanskog predsjedanja Europskom unijom prepoznati puna suradnja hrvatske Vlade s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, kroz provedbu Akcijskog plana koji je prezentirao predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader te da će se nastavkom rada Task Forcea i dijaloga između Hrvatske, Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu i Europske unije postići konsenzus, odnosno uskoro potvrditi odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora s Republikom Hrvatskom.




Priopćenja