Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović bila je domaćin na trećem Neformalnom sastanku ministara europskih poslova jugoistočne Europe u Dubrovniku

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović bila je domaćin na trećem Neformalnom sastanku ministara europskih poslova jugoistočne Europe, u Dubrovniku, u petak, 7. srpnja 2006. godine

Ovogodišnji sastanak ministara održan je u okviru hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), a tijekom sastanka bilo je govora o pitanjima vezanim uz napredovanje država jugoistočne Europe prema Europskoj uniji te daljnjem proširenju, pri čemu su održana dva panela: „3C & 3D“ usmjeren na zajednički pristup područja jugoistočne Europe poznatom 3C pogledu na daljnja proširenja (consolidation – conditionality – commuinication) u obliku 3D – dinamika – dosljednost – dijalog (dynamics – determination – dialogue) prijedloga ministrice Grabar-Kitarović, te „Stvaranje mostova razumijevanja: Jugoistočna Europa susreće se sa Sjevernom Europom”.

Govoreći o daljnjem proširenju u okviru pristupa „3C & 3D“, a osvrnuvši se na dinamiku proširenja, ministrica Grabar-Kitarović je napomenula da ona mora biti utemeljena na individulanim postignućima pojedine države kandidatkinje, te kazala kako se ne smiju zaboraviti pozitivni učinci proširenja na nove države članice kako za Europsku uniju tako i za zemlje aspirantice. Ministrica je pritom naglasila kako nedavna istraživanja pokazuju da je posljednje proširenje bilo vrlo uspješno s obzirom na to da je posljednjih petnaestak godina područje Srednje Europe postalo zona stabilnosti i prosperiteta.

Također, ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako su dobrobiti članstva u Europskoj uniji očite i dugotrajne, te stoga predstavljaju vrlo snažan motiv za provedbu svih potrebnih reformi čija implementacija stvara zemlje partnere Europskoj uniji koji su spremni i sposobni dijeliti europske vrijednosti - demokraciju, zaštitu ljudskih prava, te vladavinu prava. Iz toga razloga zemlje aspirantice nisu sigurnosna prijetnja niti ekonomski teret Europskoj uniji već ravnopravni partneri, što dodatno potiče dosljednost država aspirantica u provedbi reformi i preuzimanju obveza koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako Republika Hrvatska želi iste dobrobiti za svoje susjede, te kako je stoga potrebno ostvariti suradnju sa susjednim zemljama koja će biti otvorena i temeljena na europskim principima u skladu s politikom Europske unije.

Osim na dinamiku i dosljednost kao bitne sastavnice 3D pristupa, ministrica Grabar-Kitarović osvrnula se i na važnost dijaloga koji bi se prije svega trebao odvijati u zemlji u sferi politike, društvenih elita te javnosti uopće, ali jednako tako i sa susjednim zemljama te s Europskom unijom.

Ministrica Grabar-Kitarović je između ostalog iskazala uvjerenje kako će Europska unija održati svoja obećanja, te da će se proširenje Unije nastaviti kao proces koji će pridonijeti snazi Europske unije. Stoga apsorpcijska moć Unije o kojoj se često govori kao o prepreci za daljnje proširenje, nije u samoj njenoj prirodi, s obzirom da Europska unija nije klub koji apsorbira nove članice već ih ona pridružuje, istaknula je ministrica Grabar-Kitarović.



Priopćenja