Ministrica Grabar-Kitarović primila je u nastupne posjete veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Trooster, veleposlanika Savezne Republike Njemačke Petersa i veleposlanicu Australije Reid

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas, 26. rujna 2006. godine, u nastupne posjete veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Catharinu Mariu Trooster, veleposlanika Savezne Republike Njemačke Hansa Jochena Petersa i veleposlanicu Australije Tracy Fay Reid

U razgovoru s novoimenovanom veleposlanicom Kraljevine Nizozemske Trooster, ministrica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa dviju zemalja, te zahvalila na pomoći koju Kraljevina Nizozemska pruža Republici Hrvatskoj kroz programe bilateralne pomoći i pretpristupne programe vezane za pridruživanje Europskoj uniji koje financira nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova. Veleposlanica Trooster kazala je kako je izrazito zadovoljna što na svoju prvu veleposlaničku dužnost stupa upravo u Republici Hrvatskoj, zemlji koja je na putu punopravnog članstva u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Ministrica Grabar-Kitarović se u razgovoru s novoimenovanim veleposlanikom Savezne Republike Njemačke Petersom složila kako su bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke vrlo dobri i prijateljski. Veleposlanik Peters iskazao je zadovoljstvo dolaskom na dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj, te dodao kako je dobar poznavatelj prilika u regiji, budući da je svoja posljednja dva mandata proveo na poziciji veleposlanika u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji. Naglasio je da će njegova zemlja nastaviti pružati Republici Hrvatskoj svu pomoć i podršku na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, osobito s obzirom na predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2007. godini, a kao jedan od prioriteta njemačkog predsjedanja najavio je institucionalne reforme u strukturama Europske unije.

Pri nastupnom posjetu, novoimenovana veleposlanica Australije Reid uručila je kopije vjerodajnica ministrici Grabar-Kitarović. Obostrano je izraženo zadovoljstvo tradicionalno vrlo dobrim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, te želja da se u takvom smjeru nastavi i intenzivira dosadašnja suradnja na svim razinama, a poglavito na području gospodarstva, s obzirom na mogućnosti gospodarskog razvoja, te potencijale hrvatske iseljeničke zajednice u Australiji. Ministrica Grabar-Kitarović i veleposlanica Reid složile su se s činjenicom da je jedna od glavnih poveznica dviju zemalja brojna i aktivna hrvatska iseljenička zajednica u Australiji.

Ministrica Grabar-Kitarović novoimenovanim je veleposlanicima poželjela uspješan rad za trajanja njihovog mandata u Republici Hrvatskoj.



Priopćenja