Ministrica Grabar-Kitarović predsjedala je neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr.sc. Kolinda Grabar-Kitarović je u svojstvu predsjedavateljice Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) predsjedala neformalnim sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a, 8. i 9. prosinca 2006. u Rijeci.

Razgovori su bili posvećeni stanju i napretku jugoistočne Europe u odnosu na euroatlantske integracije, kao i jačanju europske perspektive jugoistočne Europe. Ministri su izrazili podršku euroatlantskim aspiracijama sudionica SEECP-a i naglasili njihovu važnost kao nezaobilaznog okvira za osiguranje stabilnosti, sigurnosti i blagostanja u ovom dijelu Europe. Razmotrili su i stanje u regiji u svjetlu završnih pregovora o statusu Kosova. Naglasili su kako je zajednički interes zemalja jugoistočne Europe da rješenje ovog važnog pitanja bude u interesu naroda i doprinosi stabilnosti jugoistočne Europe. Sudionici su u tom pogledu izrazili podršku naporima međunarodne zajednice, prije svega EU i Kontaktne skupine, te naglasili važnost primjene standarda i ljudskih prava.

Ministri su pozdravili rezultate sastanka šefova država i vlada NATO-a održanog u Rigi 28. i 29. studenoga 2006. kao poticaj za nastavak reformskih procesa u cilju jačanja sigurnosne dimenzije jugoistočne Europe.

Ministri su također razgovarali o daljnjem jačanju SEECP-a kao autentičnog glasa regije i nastavku suradnje između SEECP-a, Pakta stabilnosti i Europske komisije u svjetlu transformacije regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi, u smislu jačanja regionalnog vlasništva nad tom suradnjom.

U svom izlaganju ministrica Grabar-Kitarović je najavila kako će u okviru predsjedanja SEECP-om Hrvatska organizirati sastanke ministara vanjskih poslova, gospodarstva, pravosuđa i unutarnjih poslova i obrazovanja, kao i regionalnu konferenciju o energetici. Hrvatsko predsjedanje SEECP-om završit će sastankom šefova država i vlada u svibnju 2007.



Priopćenja