Ministri Pusić i Mrkić dogovorili mješovito povjerenstvo za otvorena pitanja između dviju zemalja

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić održala je danas sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije, Ivanom Mrkićem

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić održala je danas sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije, Ivanom Mrkićem. “Naš je posao raditi na temama preostalim iz prošlosti, sadašnjosti i promjenama koje se odnose na ulazak Hrvatske u EU, odnosno naše članstvo u CEFTA-i, koju moramo napustiti ulaskom u Europsku zonu slobodne trgovine. No, geografski ostajemo ovdje, a odnosi sa susjedima su vrlo važni.“ – istaknula je nakon sastanka ministrica. S tim u vezi, dogovoreno je mješovito povjerenstvo, koje će se baviti otvorenim pitanjima između dviju zemalja, a na čijem čelu će biti zamjenici ministara te će u sklopu njega raditi Povjerenstvo za nestale RH, koje bi, temeljem plana aktivnosti, trebalo pokazati konkretne rezultate već do sredine ove godine. Dogovoreno je i da se ustanove redovni šestomjesečni susreti na razini ministara vanjskih poslova.

Tema razgovora bili su i postojeći prekogranični projekti, kao i oni koji će tek biti potaknuti, a vezani su za edukaciju malih i srednjih poduzetnika za prijavljivanje za sredstva europskih fondova, odnosno za projekte u području suradnje između poslovnih zona s obje strane granice. Što se pograničnog režima tiče, dvoje ministara očekuje da će sve oko te teme biti dogovoreno do prvog srpnja, nakon ulaska Hrvatske u EU, a koji su ministri ocijenili kao velik korak za obje zemlje. Spomenut je i doprinos Hrvatske u procesu vezanom za europske reforme u Srbiji, u kontekstu čega je prošli tjedan održan posjet hrvatskih dužnosnika Beogradu. “Put svake od zemalja u regiji prema EU je koristan za tu zemlju, ali i za stabilnost regije u cjelini i podržavamo stav da Srbija treba dobiti datum za početak pregovora, u skladu s visokim kriterijima u reformama, ali i uz pozitivnu političku poruku.“ –  istaknula je ministrica Pusić. Ministar Mrkić je, čestitavši Hrvatskoj na skorom ulasku u Europsku uniju, naglasio kako Hrvatska time krči put i daje primjer regiji.

Vezano za položaj nacionalnih manjina u Srbiji i u Hrvatskoj, spomenuta je potreba da se standardiziraju uvjeti i tretman, a razgovaralo se i o obrazovanju, odnosno dostupnosti hrvatskih udžbenika učenicima Hrvatima u Srbiji. Na upit novinara o događajima u Vukovaru vezanima za uvođenje ćirilice, srbijanski ministar rekao je kako pozdravlja odluku Vlade RH u tom kontekstu.

Što se tiče uzajamnih tužni za genocid, ministrica je naglasila spremnost o stavljanju tog pitanja na dnevni red, ali, rekla je, ta će tema biti aktualna kad riješimo prethodna pitanja – prije svega pitanje nestalih, a onda i procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine.

Srbijanski je pak ministar izjavio kako, pojednostavljeno rečeno, dvije zemlje hodaju prema točki na kojoj bi odustale od tužbi. “Potreban je put, to nam je cilj, jer ne bismo voljeli da se tim tužbama razvijaju stanja koja ne doprinose zdravlju nijedne od nacija.“ – istaknuo je Mrkić. Na upit novinara o sastanku predsjednika dvaju zemalja, ministar vanjskih poslova Srbije izrazio je uvjerenje kako će se susret sasvim sigurno dogoditi.

Ministrica Pusić je na upit novinara o skorim izborima za Europski parlament, napomenula kako se radi o novom izbornom modelu, prema kojem građani imaju ne samo pravo izbora liste, već i konkretne osobe s te liste, bez obzira na kojem se mjestu ona nalazila, što predstavlja veću mogućnost odlučivanja. “To je tema koja nije nova – ne počinjemo izbore za EP ab ovo, no bitno je stvoriti atmosferu u kojoj ljudi neće to shvatiti kao svršen čin“ – istaknula je ministrica, poručivši kako je vrlo važno da građani izađu na europske izbore.



Priopćenja