Ministri Picula i Rupel razgovarali o pitanju proglašenja gospodarske zone u hrvatskom dijelu Jadranskog mora

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Dimitrij Rupel telefonski su razgovarali o temi koja već nekoliko dana zaokuplja interes hrvatske i slovenske javnosti, o pitanju proglašenja gospodarske zone u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

Ministar Rupel je prenio ministru Piculi dvojbe slovenske strane o proglašenja gospodarske zone na Jadranskom moru. Ministar Picula je izvijestio ministra Rupela o radu vladine Radne grupe za praćenje reforme Zajedničke ribarske politike EU i izradi stajališta o modalitetima rješavanja ovog pitanja. Republika Hrvatska i Republika Slovenija nastaviti će konzultacije o istom pitanju, te će u raspravu pokušati uključiti i zemlje koje imaju interes za ovu temu. Pored bilateralnog rješavanja ovog pitanja u raspravi se očekuje i doprinos međunarodnih subjekata.

Tijekom poslijepodneva Ministarstvo vanjskih poslova RH zaprimilo je notu Ministarstva vanjskih poslova RS u kojoj stoji da prilikom proglašenja isključivog gospodarskog pojasa države moraju uzimati u obzir jednaka prava i interese susjednih država, te ne smiju posegnuti u morski prostor pod njihovim suverenitetom i nadležnošću. Ministarstvo vanjskih poslova RS podsjeća MVP RH da prema odredbama međunarodnog prava države trebaju poduzimati svestrane napore kako tijekom prijelaznog razdoblja ne bi onemogućile ili otežale konačnu primjenu sporazumno postignutog rješenja.



Priopćenja