Ministri Pejčinović Burić i Zarif o odnosima Hrvatske i Irana

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je 1. ožujka 2018. godine u posjet ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je 1. ožujka 2018. godine u posjet ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran dr. Mohammada Javada Zarifa.

Potvrđeni su tradicionalno dobri prijateljski odnosi te je naglašena obostrana želja i interes za proširenjem bilateralne suradnje, posebno na području gospodarstva.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o temama od međusobnog interesa, s posebnim naglaskom na Jugoistočnu Europu i bliskoistočnu regiju. Istaknuta su potencijalna područja suradnje između dviju zemalja nakon ukidanja sankcija Iranu, poput brodogradnje, energetike, prometa, turizma te prehrambene industrije. S tim u vezi, tijekom posjeta održan je gospodarski forum, na kojemu su sudjelovali predstavnici hrvatske i iranske poslovne zajednice. Također, razgovaralo se i o jačanju suradnje u području obrazovanja, znanosti i kulture.

Ministrica je izrazila stav Republike Hrvatske i Europske Unije kako je potrebno nastaviti ulagati napore za očuvanje i nastavak primjene Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti (JCPOA). Zaključno je istaknula kako se Hrvatska zauzima za smirivanje napetosti na Bliskom Istoku, koje bi se temeljilo na konstruktivnoj ulozi i suradnji regionalnih sudionika i ostalih uključenih međunarodnih čimbenika.

 

Izjava ministrice Pejčinović Burić

Preuzimanje

 

Izjava ministra Zarifa

Preuzimanje

 



Priopćenja