Ministri Grlić Radman i Tajani suglasni o važnosti stabilnosti jugoistoka Europe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Stabilnost jugoistočne Europe u interesu je Hrvatske i Italije, poručili su u utorak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i talijanski šef diplomacije Antonio Tajani.
 
"Naše zajedničko susjedstvo, jugoistočna Europa, zapadni Balkan, također traži našu kontinuiranu pažnju i potporu. Želim još jednom zahvaliti ministru Tajaniju na domaćinstvu nedavnog sastanka skupine prijatelja zapadnog Balkana i ministara država zapadnog Balkana u Rimu", kazao je ministar Grlić Radman na konferenciji za medije s Tajanijem nakon šeste sjednice koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije.
 
"Zapadni Balkan ne smijemo nikako zanemariti, u interesu nam je sigurno i stabilno susjedstvo", dodao je.
 
Sjednici su uz ministre vanjskih poslova sudjelovali ministri gospodarstva Damir Habijan i Gilberto Pichetto Fratin, kao i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, ministarstava znanosti i obrazovanja, ministarstava mora, prometa i infrastrukture, ministarstava poljoprivrede i ministarstava kulture i medija Hrvatske i Italije.
 
Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin.
 
"Ne smijemo dopustiti Rusiji i azijskim zemljama da interveniraju na prostoru Balkana. Naš prioritet je stabilnost", kazao je ministar Tajani u uvodnom obraćanju na sjednici koordinacijskog odbora.
 
Ministar Grlić Radman je od vanjskopolitičkih tema o kojima se razgovaralo izdvojio "zajedničku borbu protiv nezakonitih, ilegalnih, migracija kojima su izravno pogođene obje države".
 
Ministar Tajani je na konferenciji za medije kazao kako Rim i Zagreb imaju "vrlo slične" stavove o nizu vanjskopolitičkih tema od Bliskog istoka do Ukrajine, dok su "vrlo usklađeni" po pitanju zapadnog Balkana.
 
"Vjerujem da se naša dva naroda mogu smatrati velikim prijateljima", kazao je ministar Tajani.
 
Ministar Grlić Radman posebno je apostrofirao gospodarsku suradnju koja je na "vrlo visokoj razini", pri čemu je Italija u 2022. bila najveći trgovinski partner Hrvatske kao i u prvih 11 mjeseci 2023.
 
Nacionalne manjine, kazao je ministar Grlić Radman, predstavljaju važnu komponentu bilateralnih odnosa dviju zemalja.
 
Podsjetio je i na "povijesni" Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva.
 
Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije se u utorak sastao s Tajanijem koji je nedavno potvrđen za čelnika stranke Forza Italia koju je dugo godina vodio bivši premijer Silvio Berlusconi koji je umro prošle godine.
 
Premijer Plenković je Tajaniju čestitao na izboru za čelnika stranke koja je, kao i HDZ, članica Europske pučke stranke.
 
Podsjetio je kako je ministar Tajani već treći put u Hrvatskoj, a u studenom prošle godine u Zagrebu je bila i premijerka Giorgia Meloni s kojom je razgovor bio "vrlo sadržajan".
 
“Sama ta dinamika naših odnosa govori o tome kako smo s ovom talijanskom vladom digli razinu naših odnosa, u smislu intenziteta političkoga dijaloga, na višu razinu”, kazao je premijer Plenković.
 
Hrvatska i Italija su, rekao je premijer Plenković, susjedne i prijateljske zemlje koje su povijesno i kulturološki bliske.
 
Premijer Plenković se referirao i na mjere na talijansko-slovenskoj i slovensko-hrvatskoj granici uvedene zbog priljeva ilegalnih migranata. Napomenuo je kako su te mjere “ležerne", dodavši kako želi da budu privremenog karaktera.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja