Ministar Grlić Radman na Visokom segmentu 55. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u ponedjeljak 26. veljače 2024. godine, na Visokom segmentu 55. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi. 

Ministar je u svom obraćanju pred Vijećem predstavio hrvatske prioritete iz područja zaštite ljudskih prava, te se osvrnuo na ljudsko-pravni i humanitarni aspekt nekih od ključnih kriznih žarišta u svijetu. Povodom druge obljetnice rata u Ukrajini, ministar je osudio agresiju Ruske Federacije uz poruku kako je osiguravanje odgovornosti za kršenja međunarodnog prava najsigurniji put prema pomirenju i trajnom miru. Što se tiče situacije na Bliskom istoku, naglasio je predanost Republike Hrvatske pružanju humanitarne pomoći u pojasu Gaze. 

Potom je podsjetio na prošlogodišnje hrvatsko pridruživanje Globalnoj alijansi za nestale u okviru Međunarodnog odbora Crvenog križa i ukazao na izradu srednjoročnog izvješća Univerzalnog periodičkog pregleda stanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, koje je napravljeno s ciljem odražavanja preporuka primljenih tijekom trećeg ciklusa Univerzalnog periodičkog pregleda (UPR). Također, ministar se osvrnuo i na uspješno hrvatsko predsjedanje IHRA-om, čiji je glavni cilj bio očuvanje sjećanja na Holokaust za budućnost.  

Ministar je sudjelovao i na događaju Vijeća pod nazivom „10 Years Of Russia’s Assault On Human Rights And Fundamental Freedoms In Ukraine“, gdje je upozorio na nedopustivu praksu otimanja djece iz okupiranih dijelova Ukrajine i njihova prisilnog odvođenja u Rusiju. Održao je i nekoliko bilateralnih sastanaka, između ostalog sa švicarskim kandidatom za Glavnog tajnika Vijeća Europe Alainom Bersetom, te s predsjednicom Međunarodnog odbora Crvenog križa Mirjanom Špoljarić Egger.

Priopćenja