Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uručilo je prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uručilo je danas, 24. srpnja 2008. godine, prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije u svezi Uredbe Vlade Republike Srbije o izmjenama i dopunama Uredbe o zaštiti imovine dijelova poduzeća čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ, a kojom se traži obustava primjene predmetne Uredbe

U Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske pozvan je otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Srbije u Zagrebu kako bi mu se izrazio prosvjed i uručila prosvjedna nota.

Uz izražavanje prosvjeda tom su prilikom prenijeta i stajališta hrvatske strane u vezi pravnih učinaka spomenute Uredbe.

Naglašeno je kako Republika Hrvatska ocjenjuje neprihvatljivim da se nakon potpisivanja i stupanja na snagu Ugovora o pitanjima sukcesije donose propisi kojima se priječi primjena predmetnog Ugovora, posebice njegovog Aneksa G.

U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozvalo je da se u očekivanju rješenja preostalih imovinsko-pravnih pitanja između država sljednica bivše SFRJ, i to upravo na temelju načela sadržanih u Ugovoru o pitanjima sukcesije, Republika Srbija suzdrži od radnji koje bi otežale konačno rješavanje navedenog pitanja.

Pritom je od Republike Srbije zatraženo da obustavi primjenu predmetne Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o zaštiti imovine dijelova poduzeća čije je sjedište na teritoriju bivših republika SFRJ.



Priopćenja