Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio je 27. lipnja 2003. u oproštajni posjet šefa Ureda Ujedinjenih naroda za vezu (UNLO) Kishorea Mandhyana iz Indije.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, ministar Picula i voditelj UNLO-a Madhayan na odlasku izmijenili su riječi pohvale i pouke o dugogodišnjoj suradnji između Hrvatske i Ujedinjenih naroda, prisjetivši se posjeta glavnoga tajnika UN-a Kofi Annana Zagrebu. Ministar Picula je naglasio da je Hrvatska tim posjetom doživjela potvrdu o visokom stupnju zrelosti, koje sada uživa među zemljama UN-a, ali, da bi u tome uspjela, Hrvatska je morala tek pokazati da je sposobna uspostaviti stabilnu demokraciju, koja se ne postiže preko noći, a Ujedinjeni narodi su u Hrvatskoj odigrali važnu ulogu.

Ministar Picula je napomenuo da se nakon uspješnog završetka mandata UN-a na Prevlaci, na globalnoj pozornici dogodila kriza u Iraku, pri čemu se Hrvatska zauzimala za važnu ulogu UN-a i Vijeća sigurnosti u obrani sigurnosti i mira u svijetu, što je dio hrvatske politike danas, ali i za budućnost. Kako bi hrvatska diplomacija dala svoj doprinos i još više osvijetlila svoju vanjsku politiku, ministar Picula je najavio kandidaturu Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u dvogodišnjem razdoblju od 2008.-2009.

Voditelj ureda UN-a Mandhyan se osvrnuo na svoje dugogodišnje iskustvo stečeno djelujući kao predstavnik UN-a u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Pakracu, Vukovaru, i Skopju. Pohvalio je uspješan hrvatski put u demokraciju, te je s aspekta UN-a istaknuo važnost jedinstva i homogenosti između svih političkih i demokratskih snaga u izgradnji mira, što jedino može polučiti uspjeh neke mirovne misije, poput UNTAES-a u Hrvatskoj, koja se, prema njegovim riječima ubraja u najuspješniju mirovnu misiju u povijesti UN-a.



Priopćenja