astalo se Međudržavno diplomatsko povjerenstvo za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Danas se u Stubičkim Toplicama po 11. puta sastalo Međudržavno diplomatsko povjerenstvo za identifikaciju, označavanje i održavanje državne granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem gđe. Olge Kresović Rogulje u ime RH i g. Željka Obradovića u ime BiH.

Razmatrane su brojne teme od zajedničkog interesa, posebice vezano za preciznu identifikaciju granične crte koja je Ugovorom o državnoj granici potpisanim 1999. godine utvrđena samo na kartama mjerila 1:25000. Naime, Mješovita stručna skupina u proteklih nekoliko mjeseci obišla je granicu na terenu, te pripremila potrebnu dokumentaciju za preciznu identifikaciju granične crte te opis granice i popis koordinata što su sastavni dijelovi Ugovora, ali do sada nisu bili izrađeni. Tek usuglašavanjem tih dokumenata upotpunit će se Ugovor tako da će biti spreman i za postupak ratifikacije u oba parlamenta. Ujedno su to dokumenti koji će omogućiti i konkretnu pripremu za fizičko obilježavanje granične crte u prirodi.

Dogovoreni su i postupci konačnog trilateralnog utvrđivanja/verifikacije sjeverne i južne tromeđne točke između RH, BiH i SiCG koje su utvrdili stručnjaci svih triju strana.

Razgovaralo se i o projektu čišćenju i uređenju korita rijeka Unčice.



Priopćenja